HOSSZÚ  Katinka

HOSSZÚ Katinka
HOSSZÚ Katinka

Biografie:

Geboren:
3 mei 1989 (Pécs, Baranya, Hongarije)
Clubs:
Bajai Spartacus SC (–2012) Vasas SC (2013–)

De 'Iron Lady' van de zwemsport.

H
osszú Katinka is geboren in 1989 in Pécs, Hongarije, als dochter van Hosszú István (voormalig basketbalspeler) en Bakos Barbara. Zij heeft twee broers, Ádam en Gergõ, die beiden zoals hun vader István, basketbal spelen. Tot haar 13 jaar werd zij als zwemster opgeleid en gecoacht door haar grootvader Bakos László. Van haar vader István kreeg Katinka wel de competitieve sportgenen mee en kon hij zijn dochter steeds met raad en daad bijstaan.

Op haar Facebook plaatste Kalinka volgende tekst op 1 mei 2016:
"Happy Mothers day Mommy! I love you! (It's today in Hungary)
I think we should think about our dads too today (there is no special day for dads in Hungary), I can thank a lot to my amazing Dad, I definitely inherited that fire I have during competitions from him! He was also a professional athlete (basketball player) so he taught me a lot! Thank you for everything Dad! I love you! "


Sinds 2012 werd Hosszú op een een-op-een basis gecoacht door haar echtgenoot Shane Tusup (geboren op 23 april 1988 in Lafayette, Californië, de Verenigde Staten, en voormalig zwemmer aan de universiteit van Zuid-Californië), met wie zij op 22 augustus 2013 op een romantisch wijze barrevoets huwde op het strand van de Seychellen.

huwelijk van Katinka en haar man Shane Tusup op 22 augustus 2013. huwelijk van Katinka en haar man Shane Tusup op 22 augustus 2013. huwelijk van Katinka en haar man Shane Tusup op 22 augustus 2013.
Foto's genomen op 22 augustus 2013 op de Seychellen bij het huwelijk van Katinka en haar man Shane Tusup.


Katinka leerde Shane Tusup kennen toen zij beiden eerstjaars waren aan de Universiteit van Zuid-Carolina. Toen zij op de Olympische Spelen 2012 in Londen tevergeefs een gooi had gedaan naar een medaille, vroeg zij hem haar coach te worden, in vervanging van Dave Salo, die haar tot dan begeleidde.
Hosszú en haar ex-echtgenoot openden in september 2016 in Hongarije hun eigen zwemclub, Iron Aquatics.
Naderhand nam Dudás Dániel, eveneens een zwemmer, het trainerschap van Katinka over van Tusup. Daaruit kwamen problemen voort en in januari 2018 was de relatie tussen Katinka en Shane echter verzuurd en in mei kondigden ze aan dat ze afzonderlijk zouden doorgaan. De scheiding werd aangekondigd in maart 2019.

Katinka Hosszú en Máté Gelencsér zijn getrouwd.
Katinka en Máté waren al sinds 2019 een koppel en hun verloving vond plaats na anderhalf jaar, in januari 2022. Zij als Hongaarse zwemster drievoudig Olympisch, negenvoudig wereldkampioen en vijftienvoudig Europees, en Gelencsér Máté, zelf ook een zwemmer geweest, daarna als model werkte, en de laatste tijd helpt als coach.
Dit duo beloofde elkaar eeuwige trouw en stapte in het huwelijksbootje op maandag 22 augustus 2022, in de Skanzen, het grootste etnografische openluchtmuseum van Hongarije, in Szentendre.
Dit is het tweede huwelijk van de 36-jarige Gelencsér Máté en de 33-jarige Hosszú Katinka. Op de verstuurde uitnodigingen voor het huwelijksfeest werd gevraagd de details van het huwelijk geheim te houden en geen foto's van de grote dag op sociale media te plaatsen. Desondanks lekten al vlug foto's uit (bv. via Blikk, zie huwelijksfoto hieronder).
Shane Tusup, de ex-echtgenoot van Katinka stuurde sportief een bericht naar het jonge stel op zijn Instagram-pagina: "Gefeliciteerd met jullie huwelijk, ik wens jullie veel geluk!"

Katinka en Máté.   Katinka en Máté bij hun huwelijk op 22 augustus 2022.
Katinka en Máté.
 
Katinka en Máté bij hun huwelijk op 22 augustus 2022.


Zij is een van de meest veelzijdige zwemsters in de wereld, die zich vooral toelegt op de individuele wisselslag. Zij werd, na de 2012 World Cup in Peking (waar zij in 8 nummers zwom en 5 medailles behaalde), in de Chinese pers als van staal geroemd, wat leidde tot de bijnaam 'Iron Lady', wat al vlug evolueerde naar een snel groeiend internationaal merk.
Ze vertegenwoordigde Hongarije op de Olympische Zomerspelen 2004 in Athene, 2008 in Peking, 2012 in Londen en 2016 in Rio de Janeiro.
Hosszú is tienvoudig wereldkampioene en achtvoudig Europees kampioene (tot op augustus 2016), maar op de Spelen ging het altijd mis (tot op 2016 in Rio), waar zij drie gouden medailles behaalde.
Zij is tevens de eerste zwemster die wereldrecords vestigde in alle wisselslagevenementen op hetzelfde moment.
Verder is Hosszú houder van tweede/derde van alle Hongaarse nationale records en werd in 2014, 2015 en 2018 uitgeroepen tot FINA Zwemmer van het Jaar bij de vrouwen. Zij is ook de eerste dollar-miljonaire qua prijzengeld in de zwemgeschiedenis.

HOSSZÚ Katinka

 

Verdachtmakingeg
In augustus 2016 verloor zij in de Verenigde Staten een rechtzaak tegen schrijver Casey Barrett, magazine Swimming World en uitgever Sports Publications International, Incorporated. Zij had in november 2015 een klacht ingediend na het verschijnen van een artikel op de website van het magazine, dat de vraag stelde of Hosszú prestatieverhogende stoffen gebruikte, niettegenstaade zij hierop nooit betrapt werd. De rechter oordeelde echter dat het artikel slechts een opiniestuk was en wees daarom de klacht af.

Tiszeker Ágnes, hoofd van het MACS (Antidopinggroep van Hongarije) verklaarde reeds op 8 augustus 2016 dat Hosszú tijdens de laatste 13 maanden 39-maal getest werd op illegale substanties, waaronder 29 urinetests en 9 bloedtests. Zij werd ook meermaals getest door het internationale FINA en het International Olympisch Comite NOB. Zij testte nooit positief.
Tiszeker reageerde hiermee op vragen die door de pers in de VS werden opgeworpen over het al dan niet zuiver zijn van Hosszú's prestaties, zonder gebruik van illegale middelen. Zij vond het ook verbazingwekkend en triest om de huidige trend in de sportwereld te zien evolueren in verband met de stijgingen van dopinggevallen, verbod op deelnames aan sportmanifestaties en schorsingen enerzijds, maar ook van ongerechtvaardigde verdachtmakingen anderzijds.
Gyarfás Tamás, de voorzitter van de Hongaarse Zwemvereniging (MUSZ), verklaarde ook nog dat de beschuldigingen door de Amerikaanse pers ongefundeerd waren gezien álle tests van Hosszú negatief op doping waren.

 

Katinka zou haar resultaten nooit behalen zonder harde trainingen en veel karakter, zoals ijsbaden ondergaan. Katinka zou haar resultaten nooit behalen zonder harde trainingen en veel karakter, zoals ijsbaden ondergaan.
Katinka zou haar resultaten nooit behalen zonder harde trainingen en veel karakter, zoals ijsbaden ondergaan.

Haar Carrière

2004 - 2008

Bij haar internationaal debuut,
op de Olympische Zomerspelen van 2004 in Athene (Griekenland), strandde Hosszú in de series van de 200 meter vrije slag. Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2004 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen veroverde de Hongaarse de bronzen medaille op de 400 meter wisselslag. Op de 200 meter wisselslag eindigde ze als zesde en op de 800 meter vrije slag als tiende, op de 100 meter wisselslag werd ze uitgeschakeld in de series.

In Triëst (Italië) nam Hosszú deel aan de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen
2005, op dit toernooi eindigde ze als vijfde op de 400 meter wisselslag en als zesde op de 200 meter wisselslag. Op de 800 meter vrije slag werd ze tiende en op de 400 meter vrije slag strandde ze in de series.

Tijdens de Europese kampioenschappen langebaanzwemmen 2006 in Budapest (Hongarije) eindigde de Hongaarse als achtste op de 400 meter vrije slag en werd ze uitgeschakeld in de halve finales van de 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag, in de series van de 400 meter wisselslag werd ze gediskwalificeerd. Op de 4x200 meter vrije slag eindigde ze samen met Lipcsei Krisztina, Nagy Reka en Verrasztó Evelyn als achtste. Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2006 in Helsinki (Finland) eindigde Hosszú als vierde op de 400 meter wisselslag en als zesde op de 200 meter wisselslag, op de 400 meter vrije slag en de 100 meter wisselslag strandde ze in de series.

In Melbourne (Australië) nam de Hongaarse deel aan de Wereldkampioenschappen langebaanzwemmen
2007, op dit toernooi werd ze uitgeschakeld in de halve finales van de 200 meter wisselslag en in de series van de 200 meter vrije slag en de 400 meter wisselslag. Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2007 in Debrecen (Hongarije) eindigde Hosszú als vierde op de 200 meter wisselslag en als vijfde op de 400 meter wisselslag, op de 100 meter wisselslag strandde ze in de series.

In Eindhoven (Nederland) nam de Hongaarse deel aan de Europese kampioenschappen zwemmen
2008. Op dit toernooi sleepte ze de zilveren medaille in de wacht op de 400 meter wisselslag en eindigde ze als zesde op de 200 meter wisselslag, op de 100 en de 400 meter vrije slag werd ze uitgeschakeld in de series. Samen met Mutina Ágnes, Tompa Orsolya en Verrasztó Evelyn eindigde ze als zesde op de 4x200 meter vrije slag. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking (China) strandde Hosszú in de series van de 200 en de 400 meter wisselslag.

2009-2011
Op de Wereldkampioenschappen zwemmen 2009 in Rome (Italië) veroverde de Hongaarse de wereldtitel op de 400 meter wisselslag, op zowel de 200 meter vlinderslag als de 200 meter wisselslag legde ze beslag op de bronzen medaille. Op de 4x200 meter vrije slag eindigde ze samen met Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn en Dara Eszter op de zesde plaats, samen met Dara Eszter, Verrasztó Evelyn en Mutina Ágnes eindigde ze als achtste op de 4x100 meter vrije slag. Op de 4x100 meter wisselslag werd ze samen met Dara Eszter, Pecz Reka en Verrasztó Evelyn uitgeschakeld in de series.

In Budapest (Hongarije) nam Hosszú deel aan de Europese kampioenschappen zwemmen 2010. Op dit toernooi sleepte ze de Europese titels in de wacht op de 200 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag, daarnaast mocht ze de zilveren medaille in ontvangst nemen op de 400 meter wisselslag. Op de 4x200 meter vrije slag veroverde ze samen met Mutina Ágnes, Dara Eszter en Verrasztó Evelyn de Europese titel op de 4x200 meter vrije slag, samen met Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes en Dara Eszter eindigde ze als vierde op de 4x100 meter vrije slag. Tijdens de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2010 in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten - VAE) eindigde de Hongaarse als vierde op zowel de 200 meter vlinderslag als de 200 meter wisselslag, op de 4x200 meter vrije slag eindigde ze samen met Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes en Dara Eszter op de zevende plaats.

Op de Wereldkampioenschappen zwemmen 2011 in Shanghai (China) eindigde Hosszú als zesde op de 200 meter wisselslag, daarnaast strandde ze in de series van de 200 meter vlinderslag en de 400 meter wisselslag. Samen met Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn en Jakabos Zsuzsanna eindigde ze als vijfde op de 4x200 meter vrije slag.

Katinka in actie in 2013 in Doha.
Katinka in actie in 2013 in Doha.
Katinka voluit in een nummer rugslag.
Katinka voluit in een nummer rugslag.


2012-2013
Op de Wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen 2012 in Istanboel (Turkije) won Hosszú de 200m vlinderslag en de 100m wisselslag, wordt ze tweede op de 200 meter wisselslag en derde op de 400 meter wisselslag.
Op het EK 2012 in Debrecen (Hongarije) won zij de 200m vlinderslag, de 200m wisselslag en de 400m wisselslag.
Op de Olympische Spelen van Londen eindigde zij vierde op de 400 meter wisselslag en achtste op de 200 meter wisselslag.

In Barcelona (Spanje) zwom Hosszú bij de Wereldkampioenschappen langebaanzwemmen 2013 naar het goud op de 200 meter wisselslag en de 400 meter wisselslag. Op de 200 meter vlinderslag veroverde zij het brons.
Op de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2013 in Herning prolongeerde Hosszú haar Europese titel op de 200 meter wisselslag. Daarnaast behaalde ze de zilveren medaille op zowel de 100 als de 400 meter wisselslag en de bronzen medaille op de 200 meter rugslag. Tevens eindigde ze als vierde op de 200 meter vlinderslag, als vijfde op de 100 meter vlinderslag en als tiende op de 50 meter rugslag. Op de 4x50 meter vrije slag eindigde ze samen met Eszter Dara, Ágnes Mutina en Evelyn Verrasztó op de achtste plaats. Samen met László Cseh, Dániel Gyurta en Evelyn Verrasztó eindigde ze als vijfde op de gemengde 4x50 meter wisselslag.


In 2014 won Hosszú op het WK kortebaan in Doha (Qatar) viermaal goud (100m rugslag WR, 200m rugslag WR, 100m wisselslag en 200m wisselslag WR), driemaal zilver (200m vrije slag, 200m vlinderslag en 400m wisselslag) en eenmaal brons (50m rugslag). Op het EK langebaan in Berlijn won zij drie gouden medailles (100 meter rugslag, 200 meter wisselslag en 400 meter wisselslag), een zilveren medaille (200m vrije slag) en een bronzen medaille (200 meter vlinderslag).

Katinka met de 8 medailles van het WK kortebaan 2014.
Katinka met de 8 medailles van het WK kortebaan 2014.


In 2015 won zij op het WK langebaanzwemmen in Kazan (Rusland) tweemaal goud (200m wisselslag en 400m wisselslag) en eenmaal brons (200m rugslag). Op het EK kortebaanzwemmen in Netanya (Israël) veroverde Hosszú zesmaal goud (50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag, 100m wisselslag, 200m wisselslag en 400m wisselslag) en eenmaal zilver (400m vrije slag).

Op het EK langebaanzwemmen 2016 won Hosszú in Londen viermaal goud (200 meter rugslag, 200 meter wisselslag, 400 meter wisselslag en de 4x200 meter vrije slag (samen met Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna en Kapás Boglárka) en eenmaal zilver op de 100 meter rugslag.
Hosszú zwom op de Olympische Spelen van Rio 2016 (Brazilië), naast haar gouden medaille, een nieuw wereldrecord van 4.26,36 op de 400m wisselslag (dit was maar liefst 2,06s onder het vorige wereldrecord (4.28,43) gezwommen op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen door de Chinese Ye Shiwen). De Amerikaanse nummer twee Maya Dirado gaf bijna vijf seconden toe. Ook op de 100 meter rugslag (in 58,45s) en de 200 meter wisselslag (Olymp.Rec. in 2:06.58) won Katinka de gouden medaille. Op de 200 meter rugslag behaalde zij een zilveren medaille na winnares Maya DiRado.

Een ongelovige Katinka na het veroveren van een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Hosszú Katinka (midden) naast Mirea Belmonte Garcia (links, brons, Spanje) en Maya Dirado (rechts, zilver, USA) op de 400m wisselslag in Rio 2016.
Ongeloof bij Katinka na het veroveren van een van haar drie gouden medailles op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Hosszú Katinka (midden) naast Mirea Belmonte Garcia (links, brons, Spanje) en Maya DiRado (rechts, zilver, USA) op de 400m wisselslag in Rio 2016.

Katinka's familie in Rio

Katinka's familie in Rio:
boven: kleine broer Ádám en papa István
onder L/R: grote broer Gergõ, Shane's vader en moeder, Szekeres Dorina en mama Barbara.


Op het WK kortebaanzwemmen 2016 in Windsor, Canada, was Hosszú de zwemkoningin met niet minder dan zeven gouden medailles (100m rugslag, 200m rugslag, 100m vlinderslag, 200m vlinderslag, 100m wisselslag, 200m wisselslag en 400m wisselslag) en nog twee zilveren erbovenop (200m vrije slag en 50m rugslag).

Katinka wordt geïnterviewd na het behalen van haar zevende gouden medaille op het WK 2016 kortebaan in Winsor.

Katinka wordt geïnterviewd na het behalen van haar zevende gouden medaille op het WK 2016 kortebaan in Winsor, Canada.


En op 12 januari 2017 werd Katinka door de Hongaarse Vereniging van Sportjournalisten (Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ)) tot 'Sportvrouw van het Jaar 2016' verkozen, terwijl haar echtgenoot Shane Tusup tot 'Sportcoach van het Jaar 2016' werd uitgeroepen. Sterk sportief echtpaar, toch!
In 2017 won zij op het WK langebaanzwemmen in Budapest (Hongarije) tweemaal goud (200m wisselslag en 400m wisselslag), eenmaal zilver (200 m rugslag) en eenmaal brons (200m vlinderslag). Dat jaar won zij op het EK kortebaan ook nog 6 gouden medailles: 50, 100 en 200 m rugslag en 100, 200 en 400 m wisselslag.
Eind december 2017 werd Katinka door de International Association (Iffhs) de op één na Beste sportvrouw van het Jaar verkozen. Alleen de Amerikaanse tennisster Serena Williams ging haar vooraf.
Door de Magyar Sportújságírók Szövetsége werd Katinka ook nog verkozen tot vrouwelijke atleet van het jaar in Hongarije, met grote stemvoorsprong vóór tennisster Babos Anita.

Katinka 'Sportvrouw van het Jaar 2016' en haar man Shane 'Sportcoach van het Jaar 2016'. Katinka 'Sportvrouw van het Jaar 2016'
Katinka 'Sportvrouw van het Jaar 2016' en haar man Shane 'Sportcoach van het Jaar 2016'.
Hosszú Katinka (midden) naast Madisyn Cox (links, brons, USA) en Yui Ohashi (rechts, zilver, Japan) op de 200m wisselslag op het WK 2017 langebaan in Budapest.

Hosszú Katinka (midden) op het podium naast Madisyn Cox (links, brons, USA) en Yui Ohashi (rechts, zilver, Japan) na de 200m wisselslag op het WK 2017 langebaan in Budapest.


Eind februari 2018 werd Katinka door het Amerikaanse Forbes Magazine voor de vierde opeenvolgende keer tot meest waardevolle Hongaars atleet bevestigd (prestaties 2017).
In 2018 raakte bekend dat na 10 jaar de relatie tussen Katinka en Shane Tusup eindigde. Hun huwijk duurde bijna vijf jaar. Het beloofde ook geen gemakkelijke scheiding te worden, gezien hun gezamenlijke zakelijke belangen, en de beschuldiging van overspel tussen Katinka en haar trainer Dudás Dániel. In maart 2018 werd de scheiding uitgepsroken.
Op het EK langebaanzwemmen 2018 (van 3 tot en met 12 augustus) won Hosszú in Glasgow, Schotland, goud op de 200 meter wisselslag.
Op het WK kortebaanzwemmen 2018 (van 11 tot en met 16 december) in Hangzhou, China, veroverde Hosszú vier gouden medailles (200m vlinderslag, 100m wisselslag, 200m wisselslag en 400m wisselslag) en één zilveren (100m rugslag). Hosszú heeft zich in Glasgow voor de vijfde maal op rij tot Europees kampioen op de 200 meter wisselslag gekroond. Geen enkele zwemster deed haar dat voor.
Nog in december 2018 werd Hosszú Katinka de FINA Award als beste zwemster van het jaar toegekend.

Katinka 'Beste zwemster van het jaar 2018'. Katinka met haar nieuwe trainer Dudás Dániel.
Katinka 'Beste zwemster van het jaar 2018'.
Katinka met haar nieuwe trainer Dudás Dániel.
Hosszú Katinka (midden) op het podium naast Ilaria Cusinatio (links, zilver, Italië) en Maria Ugolkova (rechts, brons, Zwitserland)

Hosszú Katinka (midden) op het podium naast Ilaria Cusinatio (links, zilver, Italië) en Maria Ugolkova (rechts, brons, Zwitserland) na voor de 5de maal op rij de 200m wisselslag op het EK 2018 langebaan gewonnen te hebben in Glasgow.


2019
Tijdens de Wereldkampioenschappen 2019 in Gwangju, Zuid-Korea, werd Hosszú de eerste vrouwelijke zwemmer ooit die vier wereldtitels op rij (2013-2019) won in een enkel evenement (200 m wisselslag 2:07.53). Zes dagen later won ze ook de gouden medaille op de 400 meter wisselslag en werd ze de eerste vrouw die vijf wereldtitels won in hetzelfde evenement en pas de tweede zwemmer, na Michael Phelps, die dezelfde prestatie behaalde op de 200 meter vlinderslag.
FINA Wereldbeker: Op 1 november claimde Hosszú haar 300ste algemene gouden medaille op de FINA Swimming World Cup.
Internationale zwemliga: Het professionele zwemteam van Hosszú, Team Iron, was stichtend lid van de International Swimming League. Ze was co-captain van het team naast Peter John Stevens. Tijdens het 2019 International Swimming League-seizoen won Hosszú de 200 m wisselslag, 400 m wisselslag en 200 m vlinderslag, alle drie keer dat het team meedeed. Ze verdiende ook de MVP-titel in de ISL Budapest-wedstrijd in Duna Arena.
Wereldkampioenschappen 2019: Hosszú Katinka in Gwangju (Zuid Korea) waar zij ondermeer haar 4de wereldtitel op rij won op de 200 m wisselslag.

Wereldkampioenschappen 2019: Hosszú Katinka in Gwangju (Zuid Korea) waar zij ondermeer haar 4de wereldtitel op rij won op de 200 m wisselslag.



2020
Op 16 januari 2020 werd Katinka door de Hongaarse Vereniging van Sportjournalisten (Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ)) opnieuw tot 'Sportvrouw van het Jaar 2019' verkozen.
Op het EK 2020 werd Hosszú de zwemster met de meeste medailles in de geschiedenis van het EK. Na het winnen van een gouden (400 m wisselslag), een zilveren (200 m vlinderslag) en een bronzen (200 m wisselslag) in Budapest, heeft ze nu 24 medailles die teruggaan tot 2008 (15 gouden, 6 zilveren, 3 bronzen). Over het algemeen staat ze alleen achter Alexander Popov, die 26 medailles (21 goud) won in zijn European Champs-carrière.
Hosszú presteerde niet goed op de Olympische Zomerspelen van 2020. Zij haalde de finale van de 200 meter rugslag niet en eindigde slechts vijfde op de 400 meter wisselslag en zevende op de 200 meter. Ze zou dit toeschrijven aan de stilstand in de vertraging van een jaar veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, waarbij de toernooien waaraan ze had deelgenomen werden geannuleerd, om zichzelf in het wedstrijdritme te houden, terwijl analisten eraan toevoegden dat Hosszú niet werd geholpen door een van de oudste zwemmers te zijn en constant van coach te wisselen te beginnen met haar 2018 split met Tusup.

Hosszú Katinka op het Europees Kampioenschap 2020 na haar overwinning op de 200 m wisselslag.

Hosszú Katinka op het Europees Kampioenschap 2020 na haar overwinning op de 200 m wisselslag.

 



Palmares van Hosszú Katinka


Jaar
Olympische Spelen WK langebaan WK kortebaan EK langebaan EK kortebaan
2004
31 200m vrije slag geen deelname geen deelname 10 800m vrije slag
27 100m wisselslag
6 200m wisselslag
3 Brons 400m wisselslag
2005
geen deelname 21 400m vrije slag
16 800m vrije slag
6 200m wisselslag
5 400m wisselslag
2006
geen deelname 15 200m vrije slag
8 400m vrije slag
9 200m wisselslag
Diskw 400m wisselslag
8 4x200m vrije slag
19 400m vrije slag
27 100m wisselslag
6 200m wisselslag
4 400m wisselslag
2007
25 200m vrije slag
12 200m wisselslag
11 400m wisselslag
12 100m wisselslag
4 200m wisselslag
5 400m wisselslag
2008
17 200m wisselslag
12 400m wisselslag
geen deelname 49 100m vrije slag
22 400m vrije slag
6 200m wisselslag
2 Zilver 400m wisselslag
6 4x200m vrije slag
geen deelname
2009
3 Brons 200m vlinderslag
3 Brons 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
8 4x100m vrije slag
6 4x200m vrije slag
14 4x100m wisselslag
geen deelname
2010
4 200m vlinderslag
4 200m wisselslag
7 4x200m vrije slag
1 Goud 200m vlinderslag
1 Goud 200m wisselslag
2 Zilver 400m wisselslag
4 4x100m vrije slag
1 Goud 4x200m vrije slag
geen deelname
2011
19 200m vlinderslag
6 200m wisselslag
15 400m wisselslag
5 4x200m vrije slag
geen deelname
2012
4 400 meter wisselslag
8 200 meter wisselslag
1 Goud 200m vlinderslag
1 Goud 100m wisselslag
2 Zilver 200m wisselslag
3 Brons 400m wisselslag
1 Goud 200m vlinderslag
1
Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2013
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
3 Brons 200m vlinderslag
1 Goud 200m rugslag
2 Zilver 100m wisselslag
2 Zilver 400m wisselslag
3 Brons 200m wisselslag
4 200m vlinderslag
5 100m vlinderslag
10 50m rugslag
8e 4x50m vrije slag
5e 4x50m wisselslag gemengd
2014
2 Zilver 200m vrije slag
3 Brons 50m rugslag
1 WR Goud 100m rugslag
1 WR Goud 200m rugslag
2 Zilver 200m vlinderslag
1 Goud 100m wisselslag
1 WRGoud 200m wisselslag
2 Zilver 400m wisselslag
2 Zilver 200m vrije slag
1 Goud 100m rugslag
3
Brons 200m vlinderslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2015
3 Brons 200m rugslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
  2 Zilver 400m vrije slag
1 Goud 50m rugslag
1 Goud 100m rugslag
1 Goud 200m rugslag
1 Goud 100m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2016
1 Goud 100 meter rugslag
1 OR Goud 200 meter wisselslag
1 WRGoud 400 meter wisselslag
2 Zilver 200m rugslag
2 Zilver 200m vrije slag
2
Zilver 50m rugslag
1 Goud 100m rugslag
1 Goud 200m rugslag
1 Goud 100m vlinderslag
1 Goud 200m vlinderslag
1 Goud 100m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
1 Goud 200m rugslag
2
Zilver 100m rugslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
1 Goud 4x200m vrije slag
2017
  1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2 Zilver 200m rugslag
3
Brons 200m vlinderslag
  1 Goud 50m rugslag
1 Goud 100m rugslag
1 Goud 200m rugslag
1 Goud 100m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2018     2 Zilver 100m rugslag
1 Goud 200m vlinderslag
1 Goud 100m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag  
2019
  17 200m vrije slag
8 200m rugslag
6 4x200m wisselslag
1 Goud 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
  2 Zilver 200m vlinderslag
3 Brons 200m wisselslag
1 Goud 400m wisselslag
2020 20 200 meter rugslag
7 200 meter wisselslag
2 400 meter wisselslag
       


Kampioenschappen van Hongarije van Hosszú Katinka

  2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2013 2014 2017 2019 2021 2022
50 m vrije slag                 2. 4.      
100 m vrije slag       3. 5. 1. 1.      
200 m vrije slag   3. 1. 1. 5. 2. 8. 1. 1. 1. 1. 5.  
400 m vrije slag     3. 3. 4. 2. 2. 2. 2. 3.    
800 m vrije slag     3. 1. 2. 3. 6.    
1500 m vrije slag     4. 3.    
50 m schoolslag 2. 3.  
100 m schoolslag 2. 5. 8.  
200 m schoolslag 5. 8. 1. 2. 2.  
50 m rugslag 1. 1. 1. 2.  
100 m rugslag 3. 1. 1. 1.  
200 m rugslag 5. 1. 1. 3. 2. 4.  
50 m vlinderslag 8. 1. 3. 4.
100 m vlinderslag 2. 1. 3. 2. 1. 1. 2.
200 m vlinderslag 5. 1. 1. 1. 8. 3. 2. 1.
200 m wisselslag 5. 4. 3. 2. 2. 2. 1. 1. 1. 1. 2.
400 m wisselslag 3. 2. 2. 2. 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1.
4 × 100 m vrije slag 5. 4. 2. 7.
4 × 200 m vrije slag 6. 4. 3. 5.
4 × 100 m wisselslag 4. 3. 5.
4 × 100 m vrije slag (mix) 2. 6.
4 × 100 m wisselslag (mix) 2.
 
In 2010-2012, 2015-2016, 2018 en 2020 kwam Katinka niet aan de start op het landskampioenschap.



Persoonlijke Besttijden van Hosszú Katinka

Langebaan ()
Wedstrijd Tijd Localiteit Datum Nota's
50 m vrije slag (helyezett) 24.89 (r) Sao Paolo 21 april 2014 Nationaal Record
100 m vrije slag (helyezett) 53.64 Singapore 5 september 2014 Nationaal Record
200 m vrije slag (helyezett) 1:55.41 Dubai 6 november 2015 Nationaal Record
400 m vrije slag (helyezett) 4:04.96 Bergen 29 mei 2016
50 m rugslag (hát) 27.99 Dubai 6 november 2015 Nationaal Record
100 m rugslag (hát) 56.61 Berlijn 7 augustus 2017 Nationaal Record
200 m rugslag (hát) 2:05.85 Budapest 29 juli 2017 Nationaal Record
200 m vlinderslag (pillangó) 2:04.27 Rome 26 juli 2009 Europees Record
200 m wisselslag (vegyes) 2:06.12 Kazan 3 augustus 2015 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
400 m wisselslag (vegyes) 4:26.36 Rio de Janeiro 6 augustus 2016 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
 
Kortebaan (Rövid pályás)
Wedstrijd Tijd Localiteit Datum Nota's
50 m vrije slag (helyezett) 24.43 Saint-Paul 29 december 2014 Nationaal Record
100 m vrije slag (helyezett) 52.37 Saint-Paul 30 december 2014 Nationaal Record
200 m vrije slag (helyezett) 1:51.18 Doha 7 december 2014 Nationaal Record
400 m vrije slag (helyezett) 3:58.84 Netanya 6 december 2015 Nationaal Record
50 m rugslag (hát) 25.95 Kopenhagen 16 december 2017 Nationaal Record
100 m rugslag (hát) 55.03 Doha 4 december 2014 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
200 m rugslag (hát) 1:59.23 Doha 5 december 2014 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
200 m vlinderslag (pillangó) 2:01.12 Doha 3 december 2014 Nationaal Record
200 m schoolslag (mell) 2:20.63
Kaposvár 13 december 2019 Nationaal Record
100 m wisselslag (vegyes) 56.67 Netanya 4 december 2015 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
200 m wisselslag (vegyes) 2:01.86 Doha 6 december 2014 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
400 m wisselslag (vegyes) 4:19.46 (h) Netanya 2 december 2015 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record
400 y wisselslag (vegyes) 3:56.54 Californië 16 maart 2012 Wereldrecord, Europees Record, Nationaal Record

 

Een mooie foto van Katinka en haar man Shane Tusup.
Evolutie in de foto's van Katinka bij de 4 Olympische Spelen waaraan zij deelnam.
Nog een zeer mooie foto van een ontspannen Kalinka.
Nog een zeer mooie foto van een ontspannen Kalinka.
In Hongarije verscheen Kalinka in een stripverhaal. In Hongarije verscheen Kalinka in een stripverhaal.

In Hongarije verscheen Kalinka in een stripverhaal.

Een paar mooie foto's van Katinka en haar man Shane Tusup. Een paar mooie foto's van Katinka en haar man Shane Tusup.
Een paar mooie foto's van Katinka en haar ex-man Shane Tusup.
Katinka met haar man Shane en... enkele medailles.
Katinka met haar ex-man Shane en... enkele gewonnen medailles.
Katinka samen met haar moeder Bakos Barbara. Katinka's vader Hosszú István, voormalig basketbalspeler.
Katinka samen met haar moeder Bakos Barbara.
Katinka's vader Hosszú István, voormalig basketbalspeler.
Katinka met haar grootvader Bakos László in 1999. Katinka met haar grootvader Bakos László met Katinka's medailles van de OS in Rio 2016.
Katinka tweemaal met haar grootvader Bakos László; links in 1999 en rechts waarbij hij Katinka's vier medailles van de OS in Rio 2016 om de hals draagt.